Hoe herken ik phishing?

Wat is phishing?

Phishing is elke vorm van contact om vertrouwelijke informatie op te halen. Dit gebeurt via sociale media, neppe e-mails, vervalste websites en telefonisch. Fraudeurs 'vissen' naar informatie van potentiële slachtoffers door e-mails te verzenden, berichten op sociale media te verzenden, sms-berichten naar je mobiele telefoon te sturen of je te bellen met een vorm van urgentie. Het doel is om toegang te krijgen tot digitale of fysieke eigendommen. Als je je inloggegevens invoert  op een nep website of hen deze informatie verstrekt tijdens een oproep of bericht, kunnen de oplichters  deze gebruiken om toegang te krijgen tot de gegevens om in je account te komen en deze te wissen zonder dat je het weet.

Hoe herken ik een phishing e-mail?

1. Controleer de e-mail van de afzender
    De oplichter kan gemakkelijk de naam van de afzender wijzigen om het te laten lijken alsof de e-mail afkomstig is van LiteBit. Oplichters gebruiken vaak een onduidelijk e-mailadres die onze naam bevat. Controleer daarom altijd het volledige e-mailadres. E-mails van LiteBit worden verzonden vanuit support@litebit.eu of noreply@litebit.eu zonder speciale tekens of nummers.

2. Controleer de URL-links
    Lees de e-mail goed door. Als er aan je wordt gevraagd om op een link te klikken, controleer dan altijd in de https-balk of je de juiste website bezoekt. Als er gevraagd wordt om in te loggen op je LiteBit account, controleer of de URL https://www.litebit.eu is. Het is altijd het beste om de inlogpagina van onze website op te slaan in je favorieten en deze zelf te openen. Voor de zekerheid!

3. Controleer het ontwerp
    De inhoud van de phishing e-mail wordt vaak gekopieerd of gereproduceerd op basis van legitieme e-mails. Sommige phishing mails hebben een zeer hoge kwaliteit, waardoor ze bijna niet te onderscheiden zijn van legitieme e-mails. Wees je bewust van spelfouten, verkeerde taal of oude logo's. Dit zijn allemaal indicatoren van phishing e-mails.

Hoe controleer ik of mijn e-mailadres bekend is bij phishers?

Online criminelen worden erg creatief en proberen je gegevens te krijgen van verschillende websites en platforms waar je onlangs hebt ingelogd. Een eenvoudig hulpmiddel om erachter te komen of je gegevens niet openbaar zijn, is door www.haveibeenpwned.com te controleren - op deze manier kun je zelf controleren en zien of je een hoger risico loopt voor dit soort online criminele activiteiten.

Hoe herken ik phishing op social media?

We hebben een bericht gemaakt die gewijd is aan dit onderwerp. Ga voor meer informatie over phishing op sociale media naar: https://www.litebit.eu/en/blog/recognize-facebook-fraud

Wat moet ik doen als ik ben opgelicht?

Ben je opgelicht door een oplichter of online crimineel? Helaas kunnen we er niet voor zorgen dat je het geld terugkrijgt. Ook hierbij spelen wij geen rol bij bemiddeling. Ons advies is dat je de internetfraude meldt bij de politie. Voer de volgende stappen uit om je account veilig te resetten:

1. Neem contact op met ons fraude team door een e-mail te sturen naar fraud@litebit.eu.
  2. Wijzig het wachtwoord van de betrokken accounts.
  3. Voeg beveiliging via twee-factor authenticatie toe.
  4. Neem contact op met je lokale autoriteiten.

Ga voor meer informatie naar: Ik ben opgelicht, wat moet ik doen?

Wat kan ik doen om phishing te voorkomen?

Je kunt phishing voorkomen met de volgende tips:

1. Beveilig jezelf
    Het doelwit zijn van phishing-activiteiten kan niet altijd worden voorkomen. Maar het installeren van een goede virusscanner en het instellen van spamboxen (ongewenste e-mailboxen) kan de meeste phishing-e-mails filteren.

2. Controleer de afzender
    Is de naam van de afzender een officieel bedrijfsadres of pagina? Of ziet het er gewoon zo uit? Ben je aangesproken met je eigen naam? Of gewoon met 'Geachte’? Of helemaal niet? Hoe onpersoonlijker de e-mail of het bericht, hoe groter de kans dat je te maken hebt met phishing.

3. Controleer de link
    Begint de link waarop je moet klikken met  https://www.litebit.eu/  ? Is LiteBit anders gespeld, of begint de link niet hetzelfde als hierboven geschreven? Dan is er een kans dat dit niet de officiële LiteBit website is. Het eerste deel van de link laat zien waar de link je naartoe brengt.

4. Geef bij twijfel geen informatie
    Vertrouw je de situatie niet? Klik niet op links in de e-mail en vul je gegevens niet in. In dit geval kun je het beste contact opnemen met onze Customer Support. Ze kunnen bevestigen of het een phishing-e-mail is of niet.

Snel naar:

Hoe beveilig ik mijn LiteBit account optimaal?

Ik twijfel of deze e-mail echt van LiteBit afkomstig is (phishing), wat moet ik doen?